Измерение идеальной прочности графеновых нанолистов - Мазилова, Т.И.; Wanderka, N.; Саданов, Е.В.; Михайловский, И.М. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Методом навантаження двовимірних нанооб’єктів сильними електричними полями визначено міцність на одноосьовий розтяг графенових нанолистів при 77 К. Показано, що в інтервалі ширин графенових листів 0,5–2,8 нм максимальні значення міцності в межах похибок вимірювання не залежать від їх розмірів. Середня міцність, через значну статистичну дисперсію, на 43% нижча за її граничне значення (92 ГПа). Міцність графенових нанолистів майже на порядок перевищує міцність наноголчатих зразків, виготовлених з вихідних вуглецевих волокон. Відсутність розмірної залежності міцності графенових нанолистів вказує на досягнення ідеальної міцності цих об’єктів.