Низкотемпературная релаксация намагниченности манганита Pr0,4Bi0,3Ca0,3MnO3 - Десненко, В.А.; Сиренко, В.А.; Троянчук, И.О.; Федорченко, А.В.; Еременко, А.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Проведено дослідження релаксації намагніченості кераміки сполуки Pr0,4Bi0,3Ca0,3MnO3 після охолодження у магнітному полі та витримки при температурах 5–38 К поблизу переходу у магнітовпорядкований стан. Знайдено, що процес релаксації на першій стадії має термоактиваційний характер та відповідає співвідношенню Арреніуса. Енергія активації процесу становить Q ≈ 1,1 меВ, близько енергії антіферомагнітної взаємодії у такій сполуці. На другій стадії залежність швидкості релаксації від часу та температури описується ступеневою залежністю. При зростанні температури до критичного значення релаксація уповільнюється, що може пояснюватися формуванням за таких умов кластерної структури у дослідженій сполуці.