Amplitude-dependent internal friction in AZ31 alloy sheets submitted to accumulative roll bonding - Trojanová, Z.; Drozd, Z.; Lukáč, P.; Minárik, P.; Džugan, J.; Halmešová, K. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Дрібнозернисті листи магнієвих сплавів AZ31 були піддані накопичувальному з’єднанню вальцюванням (ARB). Після застосування ARB мікроструктура зразків ставала більш фрагментованою, і в листах спостерігалась яскраво виражена тексту-ра. Амплітудно-залежне внутрішнє тертя (АЗВТ) вимірювали при кімнатній температурі. Зміни мікроструктури, такі як збільшення щільності дислокацій, зменшення розміру зерна, поява двійників та текстури, приводили до змін АЗВТ. Спостерігалась суттєва анізотропія вивчених властивостей. Експериментальні результати обговорюються на базі відомих фізичних механізмів, що відповідають за внутрішнє тертя.