Thermally activated deformation of nanocrystalline and coarse grained CoCrFeNiMn high entropy alloy in the temperature range 4.2–350 K - Podolskiy, A.V.; Schafler, E.; Tabachnikova, E.D.; Tikhonovsky, M.A.; Zehetbauer, M.J. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Механічні властивості нанокристалічного (середній розмір зерен 60 нм) та крупнозернистого (середній розмір зерен 4 мкм) високоентропійного сплаву CoCrFeNiMn вивчались шляхом одноосного стискання в інтервалі температур 4,2–350 К. Температурна залежність межі плинноcті, напруження течії та швидкісної чутливості деформуючого напру-ження виміряно та проаналізовано в рамках двох термоактиваційних моделей: моделі взаємодії дислокацій з локальними бар’єрами та моделі Пайєрлса щодо утворення подвійних перегинів. Визначено мікроскопічні параметри взаємодії дислокацій з бар’єрами при термоактивованому русі та обговорюються низькотемпературні механізми, які контролюють пластичну деформацію.