Nucleation at quantized vortices and the heterogeneous phase separation in supersaturated superfluid 3He–4He liquid mixtures - Burmistrov, S.N.; Dubovskii, L.B. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Пересичені надплинні рідкі розчини 3Не–4Не, які поділяються на 3He-концентровану c-фазу та 3He-розбавлену d-фазу, надають унікальну можливість для вивчення макроскопічного квантового зародкотворення та квантової кінетики розподілу фаз у бінарних сумішах при низьких температурах аж до абсолютного нуля. Один з можливих гетерогенних механізмів фа-зового розподілу пересиченої d-фази пов’язаний зі надплинністю цієї фази та можливим існуванням квантових вихрів, що грають роль центрів зародкотворення для c-фази рідкої суміші. Проаналізовано динаміку зростання вихрового кора з с-фазою та визначено температурну поведінку швидкості зародження c-фази і температури кросовера між класичними та квантовими механізмами зародкотворення.