Кинетика низкотемпературного газа водородоподобных атомов во внешнем электромагнитном поле - Загородний, А.Г.; Слюсаренко, Ю.В.; Шульга, С.Н. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Розвинуто мікроскопічний підхід до послідовної побудови кінетичної теорії низькотемпературних розріджених газів воднеподібних атомів у зовнішньому електромагнітному полі. Підхід базується на формулюваннях методу вторинного квантування при наявності зв’язаних станів частинок. Вважається, що зв’язаний стан (наприклад, воднеподібний атом лужного металу) формується двома зарядженими ферміонами різних сортів — валентним електроном та остовом. В основу виведення кінетичних рівнянь покладено метод скороченого опису релаксаційних процесів. У рамках розвинутого підходу здобуто систему кінетичних рівнянь для вігнерівських функцій розподілу вільних ферміонів обох сортів та їх зв’язаних станів — воднеподібних атомів із урахуванням впливу на систему зовнішнього й самоузгодженого (середнього) полів. Одержані рівняння руху для вігнерівських функцій розподілу повинні слугувати основою для аналізу нерівноважних ефектів та явищ, пов’язаних зі впливом зовнішнього електромагнітного поля на низькотемпературні гази лужних металів.