Electric response induced by second sound in superfluid helium - Yayama, Hideki; Nishimura, Yugo; Uchiyama, Hiroka; Kawai, Hiroshi; Woensel, Jean-Paul van; Hafez, Ali G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Виміряно електричний відгук надплинного гелію при генерації стоячої хвилі другого звуку в порожнині резонатора. Отримані результати якісно узгоджуються з результатами інших дослідницьких лабораторій, але нормований рівень сигналу був на порядок більше, що викликано іншою структурою електродів. В роботі вимірювалася та аналізувалася різниця фаз між електричним коливанням і коливанням температури. В результаті дослідження було виключено гіпотезу про те, що електричний відгук був викликаний швидкостями відносного руху нормальної та надплинної складових рідкого гелію. Ми припустили гіпотетичне пояснення електричного відгуку, заснованого на коливанні хімічного потенціалу електронів в атомах гелію. Також вивчався вплив зовнішнього dc електричного поля, і при цьому ніякого впливу не було виявлено. Залежність коливань температури та електричних коливань від потужності нагрівача показала якісну згоду з вихідним експериментом.