Особенности поведения магнитосопротивления и магнитных свойств в Bi95,69Mn3,69Fe0,62 - Терехов, А.В.; Ковалюк, З.Д.; Шевченко A.Д.; Лось A.; Цвик, Я.; Христенко, Е.В.; Золочевский, И.В.; Мелешко, В.В.; Прохватилов A.И.; Блудов, А.Н.; Соловьев A.Л.; Рогацкий, К.; et al. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Досліджено текстурований полікристал Bi95,69Mn3,69Fe0,62, що містить дві фази — вісмутову матрицю та включення α-BiMn фази. Показано, що аномальна поведінка температурних залежностей намагніченості може бути пов’язана з переорієнтаційним переходом магнітних моментів Mn в α-BiMn фазі внаслідок зміни знака константи магнітної анізотропії. Встановлено, що у магнітному полі температурні залежності електроопору поводяться немонотонним чином, а магнітоопір є позитивним у всій області температур та досягає максимальної величини 3033% у магнітному полі 140 кЕ для орієнтації, коли магнітне поле є перпендикулярним транс-портному електричному струму. Виявлено сильну анізотропію електроопору при вимірюваннях у магнітному полі. Припускається, що аномальна поведінка температурних залежностей електроопору в Bi95,69Mn3,69Fe0,62 в порівнянні з чистим вісмутом пов’язана зі зміною ступеня перекриття між електронними і дірковими ділянками поверхні Фермі під впливом магнетизму α-BiMn фази, а також величини та напрямку зовнішнього магнітного поля.