Quantum quench for the biaxial spin system - Zvyagin, A.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Досліджено динамічні нерівноважні ефекти після квантового гартування в квантових спінових системах, які допускають точні аналітичні рішення як в закритому, так і у відкритому випадках. Точні аналітичні рішення отримані для двовісного парамагнетика як в легкоплощинних, так і легковісній ситуаціях і для поля, прикладеного вздовж двох головних осей системи. Квантове гартування зовнішнім магнітним полем призводить до нелінійного відгуку. Для закритої системи середній магнітний момент осцилює із часом та з фінальним значенням зовнішнього поля. Такі осциляції існують також і у відкритій системі, що контактує з термостатом, в динамічному режимі. Для сталого режиму у відкритій системі осциляції пригнічені. Нерівноважні ефекти створюють специфічні гістерезисні явища в даній моноспіновій системі.