Об энергии основного состояния для финитного неоднородного вырожденного бозе-газа - Бобров, В.Б.; Загородний, А.Г.; Тригер, С.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
У рамках самоузгодженого наближення Хартрі–Фока знайдено енергію основного стану для фінітної неоднорідної системи бозонів, які знаходяться у скалярному зовнішньому полі, на основі представлення вторинного квантування без використання формалізму аномальних середніх. Хвильова функція основного стану відповідає стаціонарному рівнянню Гросса–Пітаєвського для хвильової функції конденсату Бозе–Ейнштейна. Показано, що енергію основного стану може бути знайдено по енергії, яка визначається із стаціонарного рівняння Гросса–Пітаєвського, тільки для системи, що задовольняє термодинамічній границі.