Cooling of mechanical vibrations by heat flow - Kulinich, S.I.; Gorelik, L.Y. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Розглянуто наномеханічний зв’язок між двома металевими електродами, які підтримуються при різній температурі. Показано, що механічна динаміка в такій системі істотно визначається тепловим потоком. Існування ненульового теплового потоку обумовлено електрон-електронною взаємодією, при цьому потік заряду між електродами відсутній. Встановлено, що за певних умов стаціонарний розподіл збуджень в механічній підсистемі має вигляд больцманівської функції розподілу з ефективною температурою, яка значно нижча за температуру електродів. Також показано, що зміна напрямку градієнта температури призводить до механічних коливань, а не до нагрівання механічної підсистеми.