Низкотемпературные свойства конечных ХХ-цепочек с дополнительным изинговским спином - Артемов, А.В.; Езерская, Е.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Роботу присвячено теоретичному вивченню квантових стаціонарних станів та термодинаміки двох точно розв’язуваних квантових моделей: кінцевого XX-ланцюжка з «відростком», зв’язаним ZZ-взаємодією (ізінговською) з одним з вузлів ланцюжка, та двох різних скінченних XX-ланцюжків, які з’єднані через додатковий ZZ-спін. Показано, що в спектрі можуть існувати поблизу домішкового спіна локалізовані домішкові рівні, знайдено умови їх появи. Досліджено польові та температурні залежності основних термодинамічних характеристик моделей.