Калибровочный принцип и спонтанное нарушение симметрии - Клепиков, В.Ф. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Розглянуто просторово модульовані стани полів параметра порядку як калібрувальні (компенсувальні) поля. Показано, що в безмежних фізичних системах неоднорідний вакуум виникає тільки завдяки введенню до лагранжіанів вищих похідних (для скалярних полів). Досліджено можливі фазові переходи в системах з вищими похідними. Обговорюються дискретні варіанти спонтанного порушення суперсиметрії в теоріях класичних полів з вищими похідними.