Влияние магнитного поля на устойчивость и спектр возбуждений спиновых нанокластеров в анизотропных ферромагнитных цепочках - Богдан, М.М.; Белан, В.И.; Чаркина, О.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Точно вирішено спектральну задачу для внутрішніх мод коливань спінового нанокластера у анізотропному феромагнітному ланцюжку, який знаходиться у магнітному полі, в рамках дискретної моделі Такено–Хомма. Побудовано діаграму стійкості на площині параметрів обміну та магнітного поля для спінових кластерів довільного розміру. Знайдено явні вирази для внутрішніх мод коливань нанокластерів та розраховано їхні частотні залежності від параметрів обміну та магнітного поля.