Solitons in normal Fermi liquid - Peradze, G.M.; Tsintsadze, N.L. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
На підставі нового квантового кінетичного рівняння фермі-частинок, нещодавно отриманого Н.Л. Цинцадзе та Л.Н. Цинцадзе, загальне квантове дисперсійне рівняння для майже ідеального фермі-газу вивчено для деяких цікавих випадків. Розглянуто тільки парні взаємодії між частинками та використано вираз для енергії, отриманий В.М. Галицьким у звичайній теорії збурень, яка включає тільки амплітуду розсіювання. Отриманий ефект полягає в тому, що новий квантовий член (терм Маделунга) в кінетичному рівнянні призводить до утворення розріджених відокремлених хвиль в нейтральній фермі-рідині. Більш того, притягання та відштовхування між частинками мають тенденцію до зміни швидкості й форми таких хвиль: притягання між частинками збільшує швидкість та амплітуду солітону, а відштовхування зменшує швидкість та амплітуду солітону.