Индуцированный деформацией фазовый переход в вейлевских полуметаллах: псевдополевая природа эффекта - Алисултанов, З.З.; Абдуллаев, Г.О.; Демиров, Н.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Деформація кристалічної гратки вейлівських матеріалів, в яких точки Вейля з протилежними кіральностями розділені в імпульсному просторі, призводить до виникнення калібруричного. Під дією таких псевдополів в деяких вейлівських напівметалах можливе співіснування двох типів (тип I та тип II) вейлівських ферміонів. Останнє пов’язано з тим, що фазовий перехід між типами I та II під дією псевдополів відбувається тільки поблизу однієї з вейлівських точок. Такий фазовий перехід передбачено при вигині тонких плівок вейлівських полуметалів.