Scaling laws under quantum Hall effect for a smooth disorder potential - Gudina, S.V.; Klepikova, A.S.; Neverov, V.N.; Shelushinina, N.G.; Yakunin, M.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
Проведено аналіз експериментальних значень критичного параметра квантових холлівських переходів κ типу «плато-плато» в селективно легованій гетероструктурі GaAs/AlGaAs. Виявилося, що ці значення в основному зосереджені в діапазоні κ = 0,5–0,7. Стверджується, що в рамках теоретичних уявлень про великомасштабний потенціал безладу це відповідає межі між процесами квантового тунелювання та класичним режимом перколяції. Так само величина критичної експоненти κ = 0,54 ±0,01 для ширини смуги делокалізованних станів, отримана для гетероструктури на основі HgTe з інвертованим спектром, може бути пов’язана з плавним характером домішкового потенціалу в дослідженій системі.