Пик-эффект в намагниченности сверхпроводящего соединения (PbzSn1–z)0,84In0,16Te - Михайлин, Н.Ю.; Шамшур, Д.В.; Волков, М.П.; Черняев, А.В.; Парфеньев, Р.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2018)
У напівпровідникових сплавах (PbzSn1–z)0,84In0,16Te з вмістом свинцю z = 0,3; 0,4, що відповідає максимальним параметрам надпровідного переходу, вивчено магнітнопольові залежності намагніченості m(H) в діапазоні температур Т = 2–300 К та магнітних полів Н ≤ 30 кЕ. Для зразка (PbzSn1–z)0,84In0,16Te критична температура Тс ≈ 3,8 К та критичне магнітне поле Нс2 = 22 кЕ (Т = 2 К). При Т < Тс на гістерезисній залежності m(H) в полях поблизу Нс2 спостерігається другий максимум — пік-ефект, величина якого при Т = 2 К в зразку з z = 0,4 досягає 15% від величини першого максимуму, пов’язаного з переходом від мейсснерівського стану до змішаного. Зі збільшенням температури положення максимуму пік-ефекту щодо Hc2 практично не змінюється, його величина зменшується, і при Т > 3 К пік-ефект не спостерігається. На основі отриманих даних обговорюється можлива природа пік-ефекту, виявленого в (PbzSn1–z)0,84In0,16Te, z = 0,3 та 0,4. Розглядаються моделі, побудовані на аналізі системи центрів піннінга в матеріалі та динаміки вихорової структури при зміні зовнішніх параметрів.