Thermodynamic properties of CH4, CCl4 and CF4 on the melting line. Theory and computer simulation - Yakub, L.N.; Bodiul, E.S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Термодинамічні властивості конденсованих фаз метану CH4, тетрафторметану CF4 та чотирихлористого вуглецю CCl4 вивчалися на лінії плавлення та в області високого тиску з використанням рівнянь стану, розвинених раніше для метану в рамках термодинамічної теорії збурень. Представлено результати комп’ютерного моделювання Монте-Карло ГЦК фаз метану та чотирихлористого вуглецю, а також моноклінної фази тетрафторметану з використанням моделі потенціалу, що враховує як центральну, так і октупольно–октупольну взаємодію. Оцінюється внесок октупольно–октупольної взаємодії в термодинамічні властивості кристалів. Результати моделювання порівнюються з наявними експериментальними даними на лініях сублімації та плавлення, а також з результатами попередніх розрахунків, заснованих на рівняннях стану.