The lower limit of thermal conductivity in multicomponent solutions of rare gas solids - Konstantinov, V.A.; Karachevtseva, A.V.; Revyakin, V.P.; Sagan, V.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено ізохорну теплопровідність твердого розчину Kr0,63Xe0,37 для трьох зразків з різними молярними об’ємами в інтервалі температур від 80 К до початку плавлення, а також теплопровідність потрійного (Kr0,63Ar0,185Xe0,185) та чотирьохкомпонентного (Kr0,63Ar0,12Xe0,12(CH4)0,13) твердих розчинів. Виявлено, що для багатокомпонентних розчинів теплопровідність досягає мінімуму, в результаті чого подальше додавання домішкових атомів в твердий розчин не впливає на теплопровідність відповідно до недавніх розрахунків з використанням методів нерівноважної молекулярної динаміки (NEMD) для аргону. Фононний внесок в теплопровідність істотно залежить від молярного об’єму зразка та концентрації домішки, на відміну від вкладу дифузних мод, який практично не залежить від цих чинників.