Rotationally induced luminescence of nanoclusters immersed in superfluid helium - McColgan, P.T.; Sheludiakov, S.; Rentzepis, P.M.; Lee, D.M.; Khmelenko, V.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено вплив швидкості обертання склянки з надплинним гелієм (He II) на інтенсивність люмінесценції нанокластерів, які знаходяться всередині He II. Спостерігається збільшення емісії α-групи атомів азоту (перехід 2D → 4S) в нанокластерах, яке корелювало зі збільшенням швидкості обертання склянки. Збільшення люмінесценції також спостерігалося при збільшенні вмісту молекулярного азоту в азотно-гелієвій газовій суміші, яку використовували для отримання нанокластерів молекулярного азоту. Ми припускаємо, що цей ефект пов’язаний зі зміною щільності квантових вихорів в He II при зміні швидкості обертання склянки. При збільшенні щільності вихорів ймовірність захоплення нанокластеров в серцевинах вихорів також підвищується. Усередині серцевин вихорів відбувається зіткнення нанокластерів, внаслідок цього відбувається рекомбінація атомів азоту, що знаходяться на поверхні нанокластерів, та їх люмінесценція.