Absorption–desorption of carbon dioxide in carbon honeycombs at elevated temperatures - Krainyukova, Nina V.; Bogdanov, Yuri; Kuchta, Bogdan (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Нещодавно синтезований вуглецевий стільниковий алотроп має численні потенційні застосування, зокрема для зберігання газів всередині вуглецевих матриць. Таку вуглецеву форму було експериментально досліджено в її більш щільній формі, щоб оцінити верхню границю температури, при якій газ зберігається всередині пористої структури. Поряд з раніше запропонованими випадковими стільниками зиґзаґоподібного типу виявлено найбільш щільну структуру типу armchair. Механізм поглинання–десорбція діоксиду вуглецю, що досліджено за допомогою дифракції електронів високої енергії при низьких температурах, показав двохстадійний характер десорбції, який спостерігається при підвищенні температури. Цей ефект пов’язаний з більш слабким або більш сильним зв’язуванням молекул зі стінками пор в залежності від конкретної конфігурації каналів різного розміру. Виявлено, що повна десорбція СО2 не відбувається навіть при температурах приблизно в три рази вищих у порівнянні з точкою сублімації вуглекислого газу в наших вакуумних умовах.