The thermal diffusivity of molecular cryocrystals - Sumarokov, V.V.; Jeżowski, A.; Stachowiak, P.; Freiman, Yu.A. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено низькотемпературну температуропровідність молекулярних кріокристалів (O2, N2, CO, N2O і CO2). Температуропровідність цих кристалів змінюється більш ніж на 4–6 порядків в області температур від 1 К до їх потрійних точок. В області фазових перетворень спостерігаються стрибки температуропровідності. Виявлено, що температуропровідність твердого кисню є немонотонною. Нижче 4 К на температурній залежності спостерігається плато, яке обумовлено тим, що як теплоємність, так і теплопровідність в цьому температурному діапазоні мають кубічну температурну залежність. Для кріокристалів азотної групи подібне плато зміщується в бік більш низьких температур. Вивчено температурну залежність часів вирівнювання температури для цих кристалів.