Теоретическое исследование электронных свойств золотых фуллеренов Au16–Au20 - Миронов, Г.И. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Проведено теоретичне дослідження золотих фулеренів з Au16 по Au20 як сильнокорельованих електронних систем в рамках моделі Хаббарда в наближенні статичних флуктуацій. Отримано фур’є-образи антикомутаторних функцій Гріна для електронів на різних вузлах фулеренів з атомів золота, побудовані енергетичні спектри. Представлено та проаналізовано щільність електронних станів, графічний вигляд рівняння для хімпотенціала, термодинамічні середні, що характеризують переходи електронів з вузла на сусідній вузол, що описують імовірності виявлення двох електронів з протилежно орієнтованими проекціями спінів на одному вузлі наносистем. Показано, що золоті фулерени, які розглядаються, мають напів-провідникові властивості.