Влияние температуры восстановления оксида графена на кинетику низкотемпературной сорбции водорода - Долбин, А.В.; Винников, Н.А.; Есельсон, В.Б.; Гаврилко, В.Г.; Баснукаева, Р.М.; Хлыстюк, М.В.; Maser, W.K.; Benito, A.M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Методом термопрограмованої десорбції в температурному інтервалі 7–120 К досліджено вплив термічного відновлення оксиду графена на кінетику сорбції та десорбції водню. Термічна обробка зразків оксиду графена привела до зменшення енергії активації дифузії водню більш ніж на порядок (в 12–13 разів) в порівнянні з вихідним оксидом графіту. Така зміна енергії активації, вірогідно, обумовлена поділом (розпушенням) вуглецевих площин оксиду графіту при термічному видаленні інтеркальованої води, що змінює характер сорбції, знижуючи вплив протилежних стінок міжшарових проміжків.