ИК спектрометрические исследования криовакуумных конденсатов метанола - Дробышев, А.; Алдияров, А.; Соколов, Д.; Шинбаева, А.; Нурмукан, А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Наведено результати ІЧ спектрометричних досліджень кріовакуумних конденсатів метанолу, утворених на металевому дзеркалі в інтервалі температур 16–130 К. Проведено порівняння коливальних спектрів метанолу в газовому та конденсованому в тверду фазу станах. Показано суттєву залежність коливальних спектрів зразків від історії їх утворення та подальших змін їх температури. На підставі аналізу отриманих спектрів визначено температуру переходу зі склоподібного стану (GS) в стан надпереохолодженої рідини (SCL), Тg = 102,6 К. Визначено температурний інтервал існування SCL, відповідний 103–118 К, та інтервал температур 118–120 К, в якому реалізується процес кристалізації SCL.