Percolation transitions in d-wave superconductor–half-metallic ferromagnet nanocomposites - Krivoruchko, V.N.; Tarenkov, V.Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено електричні транспортні властивості хаотичних двокомпонентних структур, складених з мікрочастинок високотемпературного надпровідника Bi2Sr2Ca2Cu3O6+x та наночастинок напівметалевого феромагнетика La0,67Sr0,33MnO3 (LSMO). Для нанокомпозитів з об’ємним складом LSMO не більше ніж 30% спостерігалися два резистивних перколяційних переходи (надпровідник–метал–напівпровідник). Основні характеристики нанокомпозитів (критичні температури переходів, вольт-амперні характеристики, поріг перколяційних переходів і т.п.), найбільш ймовірно, не можуть бути кількісно описані у рамках стандартної перколяційної моделі. Пояснено поведінку, що спостерігається, двома різними характерними масштабами взаємодії в системі, що обумовлено (i) істотною геометричною різницею її компонент та (іі) наведеним ефектом близькості надпровідним станом напівметалевого манганіту.