Quantization in magnetoresistance of strained InSb whiskers - Druzhinin, A.; Ostrovskii, I.; Khoverko, Yu.; Liakh-Kaguy, N. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
На основі досліджень поздовжнього магнітоопору ниткоподібних кристалів InSb n-типу провідності, легованих Sn до концентрацій 6·1016–6·1017 см–3, в інтервалі температур 4,2–40 К і магнітних полів до 10 Тл виявлено осциляції Шубнікова–де Гааза в деформованих і недеформованих зразках. Проведено аналіз поведінки польових залежностей магнітоопору згідно відомих теоретичних уявлень. Встановлено, що з підвищенням індукції магнітного поля магнітоопір ниткоподібних кристалів InSb змінює свій знак від позитивного до від’ємного. Обговорюються механізми, які зумовлюють появу високих значень від’ємного магнітоопору (ВМО) у зразках InSb з концентрацією легуючої домішки, що відповідає близькості до переходу метал–діелектрик. Існування ВМО пов’язане з класичним розмірним ефектом, а також гранічним розсіюванням у провідності приповерхневих шарів мікрокристалів.