Торсионные исследования релаксационных магнитных эффектов в фуллерите С60 в магнитном поле - Чигвинадзе, Дж.Г.; Ашимов, С.М.; Долбин, А.В. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
У динамічних низькочастотних (0,1–1) Гц коливальних та статичних (без коливань) експериментах з використанням високочутливої торсіонної техніки досліджено температурні залежності магнітних властивостей фулериту С60 в поперечних і поздовжніх відносно до осі коливань магнітних полях. Температурне положення спостережених піків загасання осциляції, які пов’язані з фазовими переходами, залежало від напрямку зміни температури (охолодження або нагрів). Найбільш чіткі переходи, які супроводжувалися реоріентаційними процесами магнітних моментів диполів, зафіксовані в області структурного (Fm3m–Pa3) переходу при Т ≈ 260 К, а також при температурах Т ≈ 180–200 К. Виявлена область «Хаосу» — стрибкоподібних змін магнітних властивостей, а також напрямку «спонтанного» повороту зразка фулерита відносно магнітного поля. Показано, що в певних умовах час релаксації магнітних моментів молекулярних ротаторів, після якого зразок фуллерита неодноразово змінює напрямок свого обертального руху, зі збільшенням температури від 77 К до 280 К, збігається з «магічним» часом, який спостерігали в статичних експериментах при кімнатних температурах Т = 295 К. Зроблено припущення про звэязок спостережених явищ з релаксаційними процесами в обертальній підсистемі молекулярних ротаторів С60, а також із захопленим фулеритом магнітним потоком.