Bi2Ne: Weakly bound cluster of diatomic bismuth with neon - Endo, A.; Hatanaka, M.; Ueno, N.; Morisawa, Y.; Wakabayashi, T. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
За допомогою лазерно-індукованої флуоресценції у твердому Ne при температурі 3 К вивчено перехід у двоатомному вісмуті Bi2. Встановлено, що молекулярні константи, тобто коливальні частоти 137 cм–1 та 174 cм–1 для верхнього і нижнього електронних станів відповідають даним, які отримані Bondybey et al. [Chem. Phys. Lett. 76, 30 (1980)]. Двовимірна картина спектру випромінювання підтвердила наявність смуг-сателітів, які відповідні за більш високу і більш низьку енергії збудження/випромінювання для кожної з основних смуг коливального ряду v′–v″ (v′ = 0–5, v″ = 5–12). На підставі молекулярно-орбітальних розрахунків припускається, що спостережені сателіти обумовлені присутністю кластерів Bi2Nen (n = 1–6). Відносно велике матричне зміщення 67 cм–1 у твердому Ne для терма енергії в стані A може свідчити про існування двоатомного вісмуту у вигляді лінійно скоординованого кластера Bi2Nen (n = 1–6) в матриці.