Effects of trapping site on the spectroscopy of 1P1 excited group 12 metal atoms in rare gas matrices - Lara-Moreno, M.; Alvarez-Hernández, J.; Negrín-Yuvero, H.; McCaffrey, J.G.; Rojas-Lorenzo, G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Для моделювання зростання матриць інертних газів, допованих атомами цинку, кадмію і ртуті (група 12), використовувалася молекулярно-динамічна модель осадження. Вивчено положнення атомів Zn, Cd та Hg, ізольованих в твердих інертних газах. Результати розрахунків резонансного переходу 1P1 ← 1S0 для ізольованих в матриці атомів металів порівнювали з експериментальними спектрами кристала метал / інертний газ. Моделювання спектрів проводилося за допомогою методу молекулярної динаміки з квантовими переходами. У матриці Ne атоми займають місця переважно тетра- і гексавакансій, а в разі матриці Хе утворюються тільки моновакансійні пастки. У матрицях Ar і Kr атоми Zn і особливо Cd, крім моновакансійних, можуть потрапляти в тетра- і гексавакансійні пастки, а атоми Hg знаходяться виключно в моновакансійних положеннях.