Effect of the polymer ordering on the optical spectra and thermoluminescence of polygermane and polysilane films and nanocomposites - Ostapenko, N.I.; Kerita, O.A.; Ostapenko, Yu.V.; Chursanova М.V. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Проведено порівняльні дослідження оптичних спектрів та термолюмінесценції плівок і нанокомпозитів полі(дигексил-германія) (ПДГГ) та полі(дигексилсилана) (ПДГС) з різним ступенем впорядкування в області температур 5–200 К. ПДГГ в порівнянні з ПДГС є більш розупорядкованним полімером, що проявляєтся в появі додаткових смуг в оптичних спектрах, які пов’язані з різним набором транс- та гош-конформацій полімерних ланцюгів, а також в уширенні коливальних смуг в КР спектрах. Розупорядкування ПДГГ приводить до зменшення міжмолекулярної взаємодії між сегментами полімерних ланцюгів та до збільшення їх рухливості, тому полімерні ланцюги, введенні в нанопори кремнезему СБА-15, мають гош-конформацію на відміну від транс-конформації для впорядякованого ПДГС. Дослідження термолюмінесценції показало, що для обох полімерів характерна поява дискретних енергій активацій для носіїв заряду, енергії яких співпадають з квантами оптичних коливань. Число дискретних енергій активацій для ПДГГ зменшується, що пов’язано з ефектами його розупорядкування.