Низкотемпературная особенность зернограничного упрочнения нанокристаллического титана - Смолянец, Р.В.; Москаленко, В.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
При розтягуванні полікристалів титана в інтервалі температур 4,2–395 К вивчено залежності їх межі текучості σ0,2 від розміру зерна, що змінюється в мікро- та нанометрових діапазонах. Виявлено, що при температурах нижче 180 К залежності σ0,2(d) не описуються класичним співвідношенням Холла–Петча, відхиляючись при нанометрових розмірах d в бік більш високих значень σ0,2. Особливості зернограничного зміцнення, які спостерігаються при низьких температурах, пояснюються з використанням теоретичних моделей, згідно з якими у нанометровому діапазоні розмірів зерен діаметр дислокаційної петлі, що зароджується на границі зерна, є пропорційним d, а напруження зародження σ 1/d. Одержано оцінку критичного значення розміру зерна dnc, нижче якого виконується співвідношення σ0,2 1/d. Встановлено, що з підвищенням температури експерименту значення dnc зменшується.