Аномальная дисперсия косых терагерцевых волн, локализованных в пластине слоистого сверхпроводника - Апостолов C.C.; Майзелис З.A.; Шимкив, Д.В.; Шматько, А.А.; Ямпольский, В.А. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Теоретично досліджено локалізовані хвилі, що поширюються уздовж пластини скінченної товщини, яка виготовлена з шаруватого надпровідника з шарами, перпендикулярними поверхні пластини. Завдяки сильній анізотропії шаруватого надпровідника електромагнітне поле моди являє собою супер-позицію звичайної та незвичайної хвиль, які в загальному випадку не можуть бути відокремлені одна від одної. Отримано закон дисперсії для довільного напрямку поширення таких локалізованих мод відносно шарів. Показано, що дисперсійні криві можуть як монотонно, так і немонотонно зростати, тобто містити ділянки з аномальною дисперсією. Ви-значено значення частоти в залежності від кута поширення, при яких може спостерігатися аномальна дисперсія. Проаналізована залежність частоти як від модуля поздовжнього хвильового вектора, так і від його проекцій, що може мати важливе значення для практичного застосування в електроніці терагерцового діапазону.