Ballistic quantum spin separator - Zhitlukhina, E.; Belogolovskii, M.; Seidel, P. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
За допомогою формалізму Ландауера–Буттікера досліджено спін-залежний балістичний транспорт крізь мезоскопічну трьохтермінальну Y-подібну структуру з чутливою до спіну феромагнітною мембраною в одному з вихідних провідників. Розрахунки, виконані при досить низьких температурах, коли тепловими ефектами і розсіюванням на магнонах можна знехтувати, передбачають істотне посилення ефекту спінової фільтрації, обумовленого неузгодженістю між зонними структурами феромагнітного металу та провідника. На закінчення обговорюються можливі застосування цього явища для ефективної інжекції спін-поляризованого струму в надпровідник і саморегульованих спінових струмів квантових спінтронних мережах.