Resonant surface scattering and dislocation flutter explain Kapitza resistance at a solid/solid 4He interface - Amrit, Jay (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено опір Капіци RK на інтерфейсі між класичним твердим тілом і квантовим кристалом 4He як функція температури. Зроблено припущення, що RK базується на комбінації двох окремих механізмів, що відбуваються одночасно. Завдяки тому факту, що довжини хвиль фононів у твердому та надплинному 4He є величинами одного порядку, припускається, що один з механізмів — це резонансне розсіювання фононів на наномасштабних нерівностях поверхні, як передбачили Адаменко та Фукс (АФ) [1] для інтерфейсів тверде тіло/надплинний гелій. Інший механізм враховує взаємодію термічних фононів з коливаннями мобільних дислокацій усередині твердого 4He. Представлений аналіз демонструє правдоподібність цих двох механізмів у вирішенні давньої проблеми аномалії опору Капіци для контакту твердого 4He з міддю в температурному інтервалі від 0,4 до 2 К.