Динамика вынужденных колебаний вихря Абрикосова: роль частоты, действующих сил и параметров вихря - Русаков, В.Ф.; Чабаненко, В.В.; Nabiałek, A.; Чумак, А.Н.; Puźniak, R. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Побудовано та проаналізовано траєкторії руху ізольованого вихору Абрикосова в анізотропному надпровіднику YBa2Cu3O7 під дією зовнішньої періодичної сили, яка загасає вглиб зразка, з урахуванням ефективної маси вихору та сил, які діють на нього: пінінга, Лоренца, пружності та в’язкості. Встановлено ієрархію впливу різних сил у широкому діапазоні частот (до 1 ТГц) зовнішньої сили на форму та розмір траєкторії. Розраховане поглинання енергії вихором, як функція частоти, має два резонансних піки, які відповідають низько- та високочастотній модам спектра коливань: перший відповідає моді de Gennes та Matricon, другий пов’язан з інертністю вихору. Проаналізовано відмінності в прояві вимушених коливань ви-хору для різних орієнтацій поля в YBa2Cu3O7 та для ізотропного низькотемпературного надпровідника NbTi.