Coulomb effects on thermally induced shuttling of spin-polarized electrons - Ilinskaya, O.A.; Shkop, A.D.; Radic, D.; Park, H.C.; Krive, I.V.; Shekhter, R.I.; Jonson, M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Розглядається одноелектронний транзистор з тепловим джерелом енергії, який складається з магнітних електродів і рухомого центрального острівця (квантової точки) і знаходиться в зовнішньому магнітному полі. Методом матриці густини вивчається можливість механічної нестійкості в цій системі, яка викликана магнітною обмінною взаємодією між поляризованими за спіном електронами. Аналітично доведено, що у випадку, коли електрони на квантовій точці не взаємодіють, такої механічної нестійкості немає. Для ненульової електрон-електронної взаємодії на квантовій точці чисельно знайдені критичні магнітні поля, що відокремлюють режим механічної нестійкості та електронного шатлювання від режиму механічних коливань, що загасають. Показано, що термоіндуктоване магнітне шатлювання поляризованих за спіном електронів — це порогове явище, і знайдено залежність порогової різниці температур від параметрів системи.