Magnetic and structural correlations in the warwickite Mn2OBO3 - Gnezdilov, V.; Pashkevich, Yu.; Kurnosov, V.; Zhuravlev, O.V.; Wulferding, D.; Lemmens, P.; Kazak, N.V.; Knyazev, Yu.V.; Ovchinnikov, S.G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено раманівське розсіювання в монокристалі гомометалічного оксиборату Mn2OBO3 — сполуки, в якій реалізується одномірна стрічкова структура. Температурна та поляризаційна залежності фононних збуджень у порівнянні з розрахунками динаміки ґратки свідчать про сильний зв’язок між ґратковими та магнітними ступенями свободи. Широка спектральна особливість з виразною структурою виникає, крім того, при низьких температурах. Ґрунтуючись на теоретичному аналізі, цей сигнал віднесено до специфічних процесів двомагнонного розсіювання, що пов’язаний з високоенергетичними магнонними вітками з «плоскою» дисперсією.