Superconductivity and weak anti-localization in GaSb whiskers under strain - Liakh-Kaguy, N.; Druzhinin, A.; Ostrovskii, I.; Khoverko, Yu. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено вплив деформації на поведінку температурних залежностей опору в ниткоподібних кристалах GaSb n-типу провідності з концентрацією телуру 1,7·1018 см–3. На основі аналізу цих залежностей в інтервалі температур 4,2–30 К виявлено індукований деформацією перехід метал–діелектрик, а також перехід у надпровідний стан. Для недеформованих і деформованих ниткоподібних кристалів GaSb також вивчено поперечний та поздовжній магнітоопір в інтервалі магнітних полів 0–3 Тл та температур 1,5–60 К, у яких спостерігались такі ефекти, як надпровідність і слабка антилокалізація. Визначено значення верхнього критичного магнітного поля придушення надпровідності в зразках GaSb, а також виявлено послаблення ефекту надпровідності внаслідок деформації. Встановлено, що в ниткоподібних кристалах GaSb n-типу провідності деформація зумовлює розщеплення виродженого рівня на дві компоненти з паралельними і протилежними спінам, яке спричинене ефектами слабкої локалізації та антилокалізації відповідно.