Рамановское исследование магнитного фазового перехода в монокристалле MnPS3 - Песчанский, А.В.; Бабука, Т.Я.; Глухов, К.Е.; Маковска-Янусик, М.; Гнатченко, С.Л.; Высочанский, Ю.М. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Спектри раманівського розсіяння у монокристалі MnPS3 було досліджено у діапазоні частот 5–1200 см–1 та в області температур 5–295 К. Вперше для MnPS3 представлено дослідження низькотемпературних поляризованих раманівських спектрів у магнітовпорядкованій фазі. Виявлено енергетичне розщеплення між деякими з Ag- та Bg-мод, які раніш вважались енергетично еквівалентними у кристалах цього сімейства. Обговорюється природа додаткових фононних ліній, що спостерігаються в спектрах раманівського розсіяння. Встановлено, що при низьких температурах спектр магнітного розсіяння має складну форму, яка пов’язана з присутністю як двомагнонної, так і фонон-магнонної смуги. Коливальні властивості кристала MnPS3 розраховувалися з урахуванням наближення LDA з дисперсійною корекцією DFT-D (OBS), яку реалізовано у пакеті CASTEP. Розрахунок фононних дисперсійних кривих та повних, а також парціальних густин фононних станів проводився в антиферомагнітній фазі кристала MnPS3. Отримані результати розрахунків добре корелюють з експериментальними спектрами раманівського розсіяння.