Effect of long-range 1/r interaction on thermal and quantum depletion of a dipolar quasi-two-dimensional Bose gas - Tamaddonpur, Moulud; Yavari, Heshmatollah; Saeidi, Zahra (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
У рамках наближення Хартрі–Фока–Боголюбова (ХФБ) досліджено виснаження квазідвовимірного (квазі-2D) диполярного бозе-конденсованого газу при наявності як контактної, так і далекодіючої 1/r-взаємодії. Коли характерна довжина хвилі моди набагато більше розміру пастки, диполь-дипольну (DD) взаємодію можна розглядати як контактну взаємодію, і в межі малого імпульсу внесок, що домінує, вносить далекодіюча 1/r-взаємодія, що призводить до нелінійного (нефононного) дисперсійного співвідношення. Показано, що квантове виснаження не залежить від температури і визначається константами контакту, DD та далекодіючого 1/r-спарювання (εdd = gd/g та C). На поведінку квантового виснаження при малих імпульсах впливає далекодіюча 1/r-взаємодія, а в межах великих імпульсів вплив імпульсу на квантове виснаження обмежений та 1/r-взаємодія на нього не впливає.