Atomic structures and nanoscale electronic states on the surface of MgB2 superconductor observed by scanning tunneling microscopy and spectroscopy - Sugimoto, Akira; Yanase, Yuta; Ekino, Toshikazu; Muranaka, Takahiro; Gabovich, Alexander M. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Проведено систематичне дослідження нанорозмірних локальних електронних станів на поверхні MgB2 з використанням низькотемпературної скануючої тунельної мікроскопії/спектроскопії (STM/STS). SТМ-топографія показує атомне зображення гексагональної решітки з постійним параметром a′ = 0,31 нм, яке ідентифікується в основному як сукупність місць, зайнятих Mg. Проаналізовано залежності SТМ-вимірювань від температури в припущенні існування двох енергетичних щілин. В результаті отримано оцінку амплітуд щілин Δfit ≃ 10,2 та ≃ 4,8 меВ при T = 4,9 К. Відскановані карти провідності (dI / dV) площею 4×2 нм2 показали однорідний розподіл щілин, пов’язаних з π-зоною. Крім того, спостерігалися піки провідності при напрузі нульового зсуву через певні лінії на відстані близько 0,8 нм, що набагато менше, ніж довжина когерентності ξab 40 нм MgB2. Форма піків нульового зсуву виглядає так, як у випадку відображення Андрєєва–Сент-Джеймса на контакті голка–зразок.