Влияние высокотемпературного отжига на температурную зависимость псевдощели монокристаллов YBa2Cu3O7–δ, облученных высокоэнергетическими электронами - Хаджай, Г.Я.; Вовк, Р.В.; Назыров, З.Ф. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Досліджено вплив високотемпературного відпалу на провідність у базисній площині ВТНП монокристалів YBa2Cu3O7–δ після їх опромінення високоенергетичними електронами. Встановлено, що надлишкова провідність Δσ(Т) монокристалів YBa2Cu3O7–δ у широкому інтервалі температур Tf < Т < T * підкоряється експоненційній температурній залежності. При цьому опис надлишкової провідності за допомогою співвідношення σΔ exp(Δ*ab /T ) може бути інтерпретовано в термінах теорії середнього поля, де Т * представлено, як середньопольову температуру переходу в псевдощілинний стан, а температурна залежність псевдощілини задовільно описується в рамках теорії кросовера БКШ–БЕК. Високотемпературний відпал призводить до незвичайного ефекту збільшення абсолютного значення величини псевдощілини та загального зменшення величини надлишкової провідності в порівнянні з вихідним неопроміненим зразком.