Cтимулированное эхо и диффузионные процессы в 3Не, адсорбированном наноструктурным материалом МСМ-41 - Бирченко, А.П.; Михин, Н.П.; Рудавский, Э.Я.; Сопельник, Я.Ю. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
За допомогою імпульсного ядерного магнітного резонансу проведено дослідження дифузійних процесів в 3He, який адсорбований наноструктурним матеріалом МСМ-41 з діаметром каналів 25 Å. Вимірювання проведено методом стимульованої спінової луни з використанням трьохімпульсного режиму збудження спінової системи. Виміряні залежності амплітуди стимульованої спинової луни від квадрата градієнта магнітного поля показали наявність двох різних нахилів цієї залежності, що означає наявність в адсорбованому гелії двох різних дифузійних процесів. Ці процеси відповідають двом різним шаруватим фазам, що утворюються при адсорбції газу у вузькому каналі внаслідок ван-дер-ваальсівської взаємодії зі стінками. Ідентифікацію цих фаз проведено за виміряним значенням коефіцієнта дифузії. Виявилося, що одна із шаруватих фаз відповідає газоподібному гелію, а інша фаза близька до рідкого гелію. Використана методика не дозволила зареєструвати тверду фазу, яка зазвичай утворюється у вузькому пристінковому шарі.