Фазовые переходы в модели Изинга на треугольной решетке с различными значениями межслойного обменного взаимодействия - Муртазаев, А.К.; Рамазанов, М.К.; Бадиев, М.К. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Методом Монте-Карло досліджено фазові переходи та термодинамічні властивості тривимірної антиферомагнітної моделі Ізінга на шаруватій трикутній гратці при різних значеннях міжшарової обмінної взаємодії. Дослідження проведено для співвідношень величин внутрішньошарової J1 та міжшарової J2 обмінних взаємодій в діапазоні значень r = J2/J1 = 0,01–1,0. Використовуючи метод кумулянтів Біндера четвертого порядку та гістограмний аналіз даних, проведено аналіз характеру фазових переходів. Показано, що в розглянутому інтервалі r перехід з невпорядкованої фази у впорядковану є фазовим переходом другого роду.