Низкотемпературные особенности микромеханических свойств полистирола - Русакова, А.В.; Фоменко, Л.С.; Лубенец, С.В.; Нацик, В.Д. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
В інтервалі температур 77–295 К виконано мікроіндентування тонких пластин полістиролу — аморфного лінійного термопласту з температурою склування Тg ≈ 373 К. Зниження температури від 295 до 140 К приводило до лінійного зростання мікротвердості приблизно у 2 рази, що добре узгоджується з температурною залежністю границі вимушеної еластичності, яку виміряно іншими авторами при одновісній деформації стисненням. У температурному інтервалі 77–140 К локальна деформація полістиролу була оборотною: при відігріванні до кімнатної температури відбитки індентора, які було нанесено на поверхню зразка, повністю зникали. Часткову оборотність деформації спостережено при індентуванні в інтервалі температур 140–190 К, а у експериментах при T > 190 К відбитки зберігалися. Ефект оборотності мікродеформації полістиролу в азоті при температурі 77 К та поблизу неї обумовлено впливом адсорбційно-активного середовища на формування крейзів (фібрилярно-пористих наноструктур), температура склування яких на десятки градусів нижча, ніж у блочного полімеру.