Противотоковая теплопроводность и электрическая активность сверхтекучих систем в магнитном поле - Шевченко, С.И.; Константинов, А.М. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Показано, що потік тепла у надплинному гелії, якій вміщено у магнітне поле, призводить до появи в навколишньому просторі електричного поля. Ефект обумовлено протитечієвою природою теплопровідності у надплинних системах: перенесення тепла в таких системах пов’язано з рухом нормальної компоненти, але середній потік маси, який переносить нормальна компонента, компенсується потоком маси, що переносить надплинна компонента. Локальний потік маси відрізняється від нуля. Ефект має місце при стаціонарному та нестаціонарному (другий звук) потоці тепла. Розглянуто особливості ефекту для ряду зразків з різною геометрією. Встановлено, що величина виникаючого електричного поля суттєво залежить від форми зразка з гелієм та напрямком магнітного поля.