Studies of nuclear polarization of hydrogen atoms embedded in solid molecular hydrogen and hydrogen deuteride films - Sheludiakov, S.; Lee, D.M.; Khmelenko, V.V.; Ahokas, J.; Järvinen, J.; Vasiliev, S. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
Представлено дослідження ядерної поляризації атомів водню в твердих плівках H2 та HD методом електронного спінового резонансу при температурах 0,1–1,5 К в сильному магнітному полі 4,6 Тл. Як і в попередній роботі [Phys. Rev. Lett. 122, 225 301 (2019)], ми спостерігали утворення фаз спонтанної (p ≃ 0,35) та високої (p ≃ 0,75) ядерної поляризації атомів H в осаджених плівках H2. Утворення даних фаз не відбувалося в областях з малою концентрацією атомів водню. Ми так само не виявили збільшення ядерної поляризації для атомів H в відпалених плівках H2 й свіжоприготовлених зразках HD. Дані спостереження підтверджують наше пояснення збільшення ядерної поляризації атомів H в процесі утворення слабкозв’язаних триплетних молекул H2.