Unusual magnetic phenomena in dynamic torsion studies of fullerene Rb3C60 - Chigvinadze, J.; Ashimov, S.; Dolbin, A.; Mamniashvili, G. (ФІЗИКА НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР, 2019)
В динамічних експериментах з використанням високочутливої торсіонної техніки досліджено магнітні властивості допованого рубідієм монокристалу фулерита Rb3С60 в широкому інтервалі температур. Визначено та досліджено критичну температуру надпровідного переходу Тс, критичне магнітне поле Нс1, сили пінінгу як вихорів Абрикосова, так і магнітних моментів диполів при Т >> Тс, при яких істотні релаксаційні процеси. Показано, що структурний перехід Fm3m–Pa3 при Т = 260 К супроводжується реформуванням магнітної структури. Спостерігалися як звичайні при Т 160–250 К, так і не зовсім звичайні піки гігантського поглинання енергії осциляцій, які з часом зміщуються до кімнатних температур. Явище обговорено в рамках кооперативного ефекту Яна–Теллера з урахуванням можливого орбітального та спінового впорядкування. Досліджено релаксаційні процеси при кімнатних температурах (Т 300 К). Після багатоденної витримки (відпалу) фулерену при Т ≥ 40 °С в експериментах з охолодженням від кімнатної температури при Т 200 К виявлено явища, типові для надпровідного переходу з гігантським пінінгом та загасанням осциляцій. Наведено результати досліджень магнітних фазових переходів при Т = 180–200 К в чистому фулериті С60 (99,98%), які зіставлено з виявленими незвичайними магнітними явищами в фулерені Rb3С60.